Navigation

Telefoon: 023 - 55 15 489

Blog

Muziek maken en gehoorverlies gaan goed samen

Elf muziekmakende slechthorenden delen hun passie, vragen en dilemma’s tijdens de workshop muziek maken en zingen met gehoorverlies.

Luister mee naar de ervaringen en verhalen:muzieklies

 • Er werd mij vroeger verteld dat ik met mijn gehoorverlies niet kan zingen,nu heb ik ontdekt dat er wel manieren zijn om te leren zingen. Wat me helpt is het voelen van het instrument en het horen en nazingen van de klanken van een piano.
 • Het aanpassen van hoorapparaten passend bij muziek maken vind ik helemaal niet eenvoudig, het klinkt nog steeds te schel.
 • Ik zoek naar manieren om samen te kunnen spelen met anderen en hoor graag van jullie hoe je de juiste balans vindt qua geluidssterkte.
 • Ik ben aan 1 oor doof  en ben bezig met eventueel een cochleair implantaat (CI) voor mijn dove oor, hoe zal het gaan met de al aanwezige tinnitus, hoe zal een CI matchen met mijn andere slechthorende oor en wat zal een CI doen met het zingen en verstaan?
 • Ik wil graag samenspelen met andere slechthorenden en voor mij is het sleutelwoord: voelen.
 • Ik ben slechter gaan horen dat maakt me onzeker bij het muziek maken. In het pianotrio waar ik nu speel heb ik verteld hoe het werkt, dat gaat nu veel beter.
 • Ik wil jullie zien en horen en samen muziek maken. Dan weet ik zeker dat ik zelf verder ga met muziek maken ook al ben ik bijna doof.

En dan spelen we!

Een voor een laat ieder van zich horen en speelt op haar/zijn eigen manier: iedereen improviseert en maakt haar/zijn eigen lied. Sopraanfluit, viool, viola da gamba, tenor, zangeres, klarinet, djembe, saxofoon, bamboefluit. De zangeres zingt weer sinds jaren geleden, de ander zingt en speelt voor het eerst in een groep nieuwe mensen. Het is zo stimulerend en enthousiasmerend om iedereen te horen en zoveel mooie voorbeelden te zien en te beleven dat muziek en gehoorverlies echt samen gaan.

Tips die we graag met je delen:

 • Vertel je audicien dat je muziek maakt en wat je verwachtingen zijn ten aanzien van hoorapparaten en muziek maken.
 • Kies een audicien die kennis heeft op het gebied van hoorapparaten instellen en muziek maken.
 • Overweeg en probeer een hoorapparaat waar je apart een muziekprogramma kan laten instellen.
 • Blijf volhouden en vragen stellen aan de audioloog en audicien: je bent niet lastig als je je wensen kenbaar maakt.
 • Neem je instrument mee naar de audicien, vraag eventueel de experts van de fabrikant erbij om je wensen te realiseren.
 • Om jezelf te horen zingen in een koor kun je je hand achter/over je eigen oor houden zo hoor je jezelf.
 • Experimenteer met de juiste plaats in het koor en naast wie je het beste kunt staan om te kunnen zingen.
 • Overleg met de dirigent in een koor als je bang bent dat je niet zuiver zingt.
 • Om de dirigent te kunnen verstaan kun je iemand (naast je) vragen om de nodige hulp.
 • Soloapparatuur is een alternatief om de dirigent te verstaan.
 • Vraag de anderen met wie je muziek maakt als je twijfelt of je qua volume in de balans van het ensemble past en geloof het als ze zeggen dat het in orde is.
 • Om de juiste toon te vinden kun je met een stemapparaat oefenen.
 • Leg je hand op je hals of op je lijf om te ontdekken en te onthouden hoe het voelt als je zuiver zingt.
 • Meld je aan bij de Linkedin groep voor doven en slechthorende professionals en leg je vragen voor: hier zijn altijd mensen te vinden die mee willen denken.

Ik voelde mijn binnenste stralen toen ik weer zong!
Er is zoveel mogelijk , blijf zoeken het is het waard.


8

Plaats en reactie

8 reacties

Lies Muller, 11 dec 2012

Ja, het was een inspirerende middag!
Ik heb één kleine aanvulling. Ik heb de indruk dat veel audiciens niet weten dat er een groot verschil is tussen “luisteren naar muziek” en “zelf muziek maken”. De meeste muziekprogramma’s op gehoorapparaten zijn bestemd voor het eerste, maar als je zelf een instrument speelt zit je er veel dichterbij, en hoor je dus iets heel anders.
Daarom is het echt noodzakelijk om handmatig een programma zo aan te passen dat je je instrument, en eventuele medespelers zo goed mogelijk hoort. Dat is een huzarenklus, ik ben plm 6x bij de audicien teruggeweest, alleen om dat in te regelen! Gelukkig had ik een heel ijverige audicien (lang leve Makker)…

Eveline Vlug, 31 aug 2014

Leuk om deze blog te lezen! Goede tips!
Misschien heeft iemand wat aan mijn ervaring dat een goed ingesteld spraak in lawaaiprogramma tijdens het zingen kan helpen om jezelf te horen en dus te checken of je goed zingt?

Verhaal: sinds ik mijn voorlaatste hoortoestellen had was zingen lastig voor mij. Met de toestellen daarvoor heb ik nog in een koor gezongen. Nu heb ik sinds 31 december 2013 nieuwe, goed ingestelde hoortoestellen met een basisprogramma, een programma voor spraak in lawaai, een muziekprogramma, T en M/T.

Afgelopen maanden ben ik weer eens in een paar kerkdiensten geweest. Tot mijn grote verrassing bleek ik behoorlijk goed mee te kunnen zingen bij het ‘spraak in lawaai-programma’ (en niet met het muziekprogramma)

Mijn tip is: gooi het eens op een goed ingesteld spraak in lawaaiprogramma. Ik ben wel benieuwd of anderen daar ook goede ervaring mee hebben.

Kan het nog niet helemaal geloven dat zingen nu toch weer mogelijk is. Ga eens op onderzoek uit om te kijken of de stap naar zangles of een koor weer mogelijk is.

Marcel, 3 okt 2014

Ik luister naar carnaval muziek en ik kan wel zingen
met CI en Hoorapperaat
Gr marcel

Marcel, 14 jul 2019

ik heb een vraagje of keertje met alle slechthorend zingen ?
zijn goede idee ?
laat mij maar weten
groetjes van marcel hendriks

Sjennie van Hulle, 21 nov 2021

Ben op zoek naar een audicien die mijn hoorapp (oticon more) kan instellen bij zelf piano spelen.

Charlotte, 20 dec 2022

Goedendag,

Al sinds lang heb ik rechts een gehoorverlies van 35dB. Daarmee heb ik altijd gezongen, 100% spot on en in tune. Dit jaar werd ik door corona ook links slechthorend en heb daar nu 45dB verlies. Zingen ging van de ene op de andere dag vals. Ik kon geen toon meer houden en ging vaak onbedoeld de tweede stem zingen. Ik dwaal vaak erg af van de grondtoon.

Mijn hoop heb ik gevestigd op hoortoestellen (achter het oor), maar nu ik deze een maand heb zing ik helaas nog precies zo vals als met dove oren en geen toestellen.

Is er hier iemand die hiermee bekend is en er hopelijk ook een oplossing voor weet?

Alvast bedankt.

Charlotte

  admin, 18 jan 2023

  Hey Charlotte, We elkaar via de mail bereikt en er gaat een audicien met je meedenken.
  Ook heb ik het PDF met tips voor muziek maken en gehoorverlies van Jan de Laat ea. met je gedeeld.
  dank voor je enthousiaste reactie op deze tips en ben benieuwd hoe je verder gaat 🙂