Navigation

Telefoon: 023 - 55 15 489

Blog

Spelregels voor communicatie

Gehoorverlies kun je niet uitzetten:

Zodra je communiceert is luisteren, horen en verstaan aan de orde. En dus ook mijn gehoorverlies.

Als ik nieuwe mensen ontmoet, komt er altijd een moment waarop ik iets vertel over mijn gehoorverlies en hoe ik het beste kan verstaan.

Het eerste wat ik laat weten:

  • Ik vertel dat ik slechthorend ben.
  • Ik zeg dat ik twee hoorapparaten draag, want dit spreekt meer tot de verbeelding.
  • Als ik geen hoorapparaten draag ben ik doof.

Zo geef ik een idee over de ernst en reikwijdte, omdat het niet eenvoudig is iets voor te stellen bij gehoorverlies.

Gehoorverlies en communicatie:

  • “Ik versta je goed binnen een afstand van twee meter.”
  • “Als je naar mij toe spreekt kan ik je goed verstaan. Zoals je ook een bal naar mij toe zou werpen, zo komt je geluid goed aan.”

Mensen zeggen vaak ‘ik wil iets voor je doen, maar ik weet niet hoe.’ Daarom probeer ik zo concreet en praktisch  mogelijk te zijn. Als de ander wegloopt en nog iets zegt, vertel ik: “Ik kom naar je toe, dan kan ik je wel verstaan.”

Wordt vervolgd…

Tussendoor laat ik weten wat er nodig is als je met mij wilt communiceren. Ik doe dit stapsgewijs en ik vertel er aan de hand van de dagelijkse praktijk steeds iets meer over. Zo komen er op een speelse manier meer spelregels bij.


0

Plaats en reactie

Geen reacties