Navigation

Telefoon: 023 - 55 15 489

PROFESSIONALS

Coach gehoorverlies
Basis cursus vrijdag 4 en 5 oktober 2019new-btn-download

Training voor arbodeskundigen, audiciens, logopedisten, bedrijfsartsen, audiologen, psychotherapeuten, gezondheidswerkers, re-integratiemanagers, preventiemedewerkers, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, gerontologen en docenten. Zeker ook voor slechthorende professionals.

Wat weet u van de wereld van de slechthorende? Wat gaat er bijvoorbeeld in haar/hem om als er wordt gelachen om een misverstand dat is ontstaan door gehoorverlies? Hoe voelt zij zich als blijkt dat ze een gesprek door de telefoon niet goed meer kan volgen? Wat zijn de zaken waar een slechthorende zich druk om maakt, boos om wordt?

Maar ook: wat weet u van de mogelijkheden? Waar haalt een slechthorende zijn kracht vandaan? Wat werkt wel? Wat geeft haar energie? Welke vernieuwende inzichten kan zij bieden door een andere invalshoek, een andere manier van communiceren?

De training Coach gehoorverlies noemen we een basiscursus. Maar eigenlijk is het een ontdekkingstocht. Voor u als professional. Een avontuur waarbij u op zoek gaat naar de onbekende variabelen waar een slechthorende mee te maken heeft en die u een nieuwe wereld laten ontdekken. Een wereld van mogelijkheden in plaats van beperkingen. Wij werken aan de hand van het beproefde stappenplan: de richtlijn gehoorverlies op de werkvloer van Hooridee.
Deze tweedaagse basiscursus kiest een geheel eigenzinnige route naar het doel: het coachen en begeleiden van mensen met gehoorverlies. Een vernieuwende aanpak met een verrassend, gevarieerd, uniek programma dat u tot verbazingwekkende inzichten leidt.

Het uitgangspunt is empowerment. U krijgt een brede kijk op de betekenis en de gevolgen van gehoorverlies. Maar vooral: u beschikt over het stappenplan met nieuwe perspectieven en beheerst de basisvaardigheden om mensen met gehoorverlies een coachingstraject aan te bieden.

Klik hier voor alle extra inhoudelijke informatie : Lees verder voor meer inhoud:

Interesse en opgeven:
Voor uw vragen en aanmelding mail naar info@hooridee.nl. en u krijgt direct antwoord

In de evaluaties geven de deelnemers gemiddeld het cijfer 8,5 en schrijven:
Logopedist : ‘zoveel inspiratie en nieuwe kennis’ Aanrader!
Audiologisch maatschappelijk werker : ‘waardevol en veel nieuwe ideeën en input voor mijn eigen werk’
Coach voor slechthorenden: ‘Deze cursus is voor mijn dagelijks werk heel veel waard’
HR adviseur: ‘ Ik heb onvergetelijke ervaringen en cruciale kennis opgedaan’
Loopbaanbegeleider: Sterk tot de verbeelding sprekende training vanwege de slechthorende trainers
en de veelzijdige inhoud: Doen!

 

De training puntsgewijs

Dit leert u:

 • ontdekking van de betekenis van gehoorverlies
 • organiseren technische mogelijkheden en extra’s
 • bijzondere kwaliteiten van mensen met gehoorverlies
 • vernieuwende coping- en communicatiestrategieën bij gehoorverlies
 • specifieke ontspanningstechnieken
 • inventief werken aan een gezonde energiebalans
 • effectief en sensitief luisteren
 • wetenschappelijke bevindingen en casuïstiek
 • opzet en werkvormen voor een coachingstraject
 • inspiratie voor uw werk met slechthorende cliënten

Meer informatie?  Voor uw aanmelding: Mail naar info@hooridee.nl

Tools om extra verzuim te voorkomen

U bent arbodeskundige, preventiemedewerker, bedrijfsarts, gezondheidswerker, P&O-medewerker of leidinggevende en hebt als professional te maken met slechthorenden in uw praktijk of op de werkvloer. Mensen met gehoorverlies vertellen u echter niet altijd zelf dat zij slechthorend zijn. Wel komen slechthorenden met verschijnselen van vermoeidheid of een burn-out bij u. Of medewerkers merken dat hun collega minder alert is, dat hem soms dingen ontgaan en dat er vaker misverstanden zijn. Hoe gaat u hiermee om?

Hooridee biedt een training specifiek voor professionals die te maken krijgen met medewerkers met gehoorverlies. De training geeft u inzicht in en kennis over gehoorverlies en de gevolgen daarvan. Hoe kunt u gehoorverlies herkennen? Welke hulpmiddelen zijn er voor optimale communicatie? Welke gesprekstechnieken kunt u gebruiken om de medewerker adequaat te begeleiden? En hoe kunt u verwijzen?
Met de actuele kennis en techniek en de mogelijkheden voor communicatie en ontspanning die u leert, krijgt u tools in handen om extra verzuim te voorkomen.
Hooridee kan u bovendien helpen om pro-actief en preventief te werken door u te adviseren hoe u (verdergaand) gehoorverlies kunt voorkomen op de werkvloer.

Nieuwe inzichten in de slechthorenheid van uw cliënt

Training op maat voor professionals

De training Nieuwe inzichten in de slechthorenheid van uw cliënt geeft u nieuwe kennis over wat er met uw cliënt aan de hand is en op welke manieren gehoorverlies zijn of haar leven en werk beïnvloedt. U krijgt praktische en vernieuwende handreikingen voor de samenwerking en communicatie met uw slechthorende cliënt.

Hoe is bijvoorbeeld uw praktijkruimte of werkkamer ingericht: is er voldoende licht zodat de slechthorende u kan zien spreken? Hoe is de akoestiek? Welke maatregelen kunt u treffen om deze ruimtes te optimaliseren? En welke tools en apparaten kunnen eventueel bijdragen aan gemakkelijkere communicatie? Welke afspraken tussen u en de slechthorende cliënt zijn nodig om de communicatie te verbeteren? De training wordt afgestemd op uw eigen werkveld.

U krijgt een toolkit met actuele kennis, techniek, communicatieve vaardigheden en ontspanningstechnieken die kunnen bijdragen aan effectieve en adequate begeleiding van klanten en werknemers. U ontdekt nieuwe mogelijkheden om met deze klantengroep te werken.

Hooridee werkt samen met verschillende specialisten, die eventueel de juiste extra expertise kunnen leveren voor de realisatie van een hoorvriendelijk werkklimaat.

De training puntsgewijs

Doel:

 • kennis over gehoorverlies en de gevolgen daarvan
 • adequaat en effectief communiceren met de slechthorende cliënt
 • specifieke vaardigheden voor de professional
 • wat is nodig voor de cliënt om optimaal te kunnen functioneren en communiceren?
 • stress, overbelasting en extra verzuim helpen voorkomen.

Dit leert u:

 • bewustwording van de betekenis en de consequenties van gehoorverlies
 • bewustwording van de misverstanden én de mogelijkheden in communicatie
 • belasting en belastbaarheid
 • casuïstiek
 • effectief en sensitief luisteren
 • spelregels op de werkvloer
 • copingstrategieën
 • ontspanningstechnieken
 • specifieke communicatieve vaardigheden.

In-companytrainingen of meer informatie?
Mail naar info@hooridee.nl

Ciska Timmermans, Bedrijfsarts Care for Company

‘Door de training besef ik dat gehoorverlies veel voorkomt. Daarom neem ik bij signalen van vermoeidheid en spanning gehoorverlies mee als oorzaak voor deze klachten in mijn differentiaaldiagnose. Ik weet nu hoe belangrijk het is om aan coping- en communicatievaardigheden te werken bij een werknemer die gehoorverlies kent, om hem te behouden voor zijn werk. De gehoordemonstraties hebben duidelijk gemaakt hoe vervormd geluid bij een slechthorende ontvangen wordt. Dat achtergrondgeluid zeer hinderlijk is voor de verstaanbaarheid, maar ook dat het de werknemer kan uitputten. Wendelina spreekt als ervaringsdeskundige de taal van de slechthorende en kan deze mensen daarom goed coachen. De meerwaarde van Wendelina heeft zich voor mijn werknemers bewezen.’