Een aansprekend hoorbeleid voor je bedrijf
Herken je dit?
Wat opvalt bij de organisaties die om hulp vragen bij het maken van hoorbeleid is dat zij vitaliteit, duurzaamheid en toegankelijkheid specifiek voor gehoorverlies praktisch en concreet waar willen maken.
Er zijn vragen, obstakels en er is gemis aan kennis. Medewerkers komen met vragen over vergoedingen en hoorhulpmiddelen.
Hoe kun je dit aanpakken?
HR, Arbo en preventiemedewerkers geven aan te weinig te weten over oplossingen voor vitaal werken met gehoorverlies, zij missen de kennis om medewerkers te faciliteren en te ondersteunen.
Bovenstaand fragment is uit de presentatie op een Audidakt-congres voor 500 hoorprofessionals
WIJ HELPEN JE BIJ HOORBELEID
- Je wilt een stappenplan en een structuur uitrollen binnen de hele organisatie, voor goed verstaan, creatieve communicatie, soepele samenwerking en de nieuwste techniek, zodat iedereen zich als een vis in het water voelt met gehoorverlies en weet wat werkt, beschikbaar is en mogelijk is.
- Je wilt een expert met meer dan 20 jaar ervaring heeft met het bouwen aan het raamwerk binnen organisaties waar iedereen enthousiast van wordt.
- Je wilt een uniek aanbod waarmee je iedereen zich als een vis in het water voelt en weet wat werkt, beschikbaar is en mogelijk is samenwerken met gehoorverlies.
- Je wilt inspirerende werkvormen en handvatten voor met inspiratie voor optimale communicatie, goed verstaan en kennisoverdracht om iedereen te verbinden.
E-MAIL VOOR EEN ONLINE AFSPRAAK
VOOR EEN VERNIEUWEND AANBOD
We zetten je vragen en wat je wilt bereiken op een rij.
Aan de hand daarvan maak ik concreet hoe we samen kunnen werken, want er kan zo is mijn ervaring zoveel meer dan je denkt.
e-mail info@hooridee.nl
Wat zeggen onze klanten?
Geslaagd stappenplan
Je hebt onze verwachting overtroffen!
Inventarisatie
Jouw inventarisatie geeft ons aanknopingspunten en helpt ons op weg om zaken die van belang zijn om medewerkers met gehoorverlies te ondersteunen, aan te pakken. Dank je wel voor jouw inzet en expertise
Durf, lef maar ook zelfreflectie
Door de workshops van Wendelina bij de Provincie Utrecht voelen de Collega’s zich gehoord en gesteund.
Collega’s neem vooral mee dat ze niet alleen zijn, voelen zich uitgenodigd om te kijken wat er allemaal juist wel mogelijk is!
Denk aan schrijftolk, positie in overlegzaal kiezen, slechthorendheid benoemen en aandacht ervoor vragen.
Vragen durven stellen welke hulpmiddelen beschikbaar zijn. Samen ervaringen uitwisselen. Durf, lef maar ook zelfreflectie.
Verbreken van de stilte voor inclusie.