Navigation

Telefoon: 023 - 55 15 489

Over Hooridee

Over Hooridee

‘Het is mijn droom dat iedereen die met gehoorverlies te maken krijgt – zelf slechthorend of niet – kan beschikken over een complete toolkit met de kennis, techniek en strategieën die je nodig hebt om goed te functioneren en samen te werken. Thuis, op school, op het werk. Mijn uitgangspunt is om slechthorenden, hun omgeving en professionals te helpen bij de vraag: hoe kan het beter, makkelijker, creatiever?’

Aldus Wendelina Timmerman. Met Hooridee heeft zij een bijzonder product op de kaart gezet: advisering en coaching van mensen met gehoorverlies en hun partners, collega’s en andere betrokkenen, evenals professionals die met slechthorenden werken. Een uniek product omdat er niet eerder een bureau bestond dat op deze wijze adviseert op dit gebied. Wendelina Timmerman is wat dat betreft een pionier.

Zij adviseert en coacht, en biedt een toolkit die de slechthorende verder helpt op zijn weg naar een gezonde balans. Haar grote kracht is de manier waarop. Zij gaat niet uit van een beperking, maar van het talent en de mogelijkheden. Er komt een moment dat mensen meer willen weten over gehoorverlies. Ze willen ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Hoe ze collega’s, familie of vrienden kunnen laten weten wat er met hen gebeurt. Ze willen weten hoe ze het beste kunnen communiceren en welke technieken luistercomfort kunnen bieden. Wendelina Timmerman is ervaringsdeskundig en weet precies wat een slechthorende tegenkomt. Vol overgave, visie en passie geeft zij haar kennis door.

Via Hooridee beantwoordt ze vragen en ondersteunt ze bij het opvangen van de consequenties van gehoorverlies thuis, op school en op het werk. Door middel van coaching, workshops en trainingen en via advies over apparatuur, technieken en boeken. Hooridee biedt kennis, technieken, strategieën en communicatievaardigheden zodat slechthorenden kunnen omgaan met gehoorverlies in de praktijk.

Inmiddels werkt Hooridee met team Hooridee. Een team van experts en slechthorende trainers zij delen een unieke passie. Zij stellen altijd de vraag hoe wel? en werken op alle lagen aan goed leven en werken met gehoorverlies.. 

Ervaringsdeskundig in leven en werken met gehoorverlies

Wendelina Timmerman is vanaf haar geboorte slechthorend. Ze werkt vanaf 1985 als fysiotherapeut in Afrika, Duitsland en Almere. Ze volgt de opleiding tot haptotherapeut aan het Instituut voor Toegepaste Haptonomie en werkt vanaf 1987 in het gezondheidscentrum in Almere als fysiotherapeut, haptotherapeut en manager van het paramedisch team. Als manager was zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kwaliteitsbeleid, inhoudelijke protocollen en een optimale samenwerking binnen de eerstelijnsgezondheidszorg. Sinds 1995 heeft zij een praktijk voor haptotherapie.

‘Symptomen als vermoeidheid en overbelasting openbaren zich eerder dan de mogelijke oorzaak, zoals gehoorverlies’
Interview in Hoormij Magazine, lees meer (PDF-download)…

In 2001 start ze met Hooridee. Zij en haar team maken mensen met gehoorverlies, betrokkenen en professionals wegwijs in de wereld van de slechthorende. Ze is ervaringsdeskundig in leven en werken met gehoorverlies, en heeft enorme ervaring vergaart in het coachen van slechthorenden met unieke kennis over communicatiestrategieën, coping-strategieën en ontspanningstechnieken. Ze traint personen, maar ook teams in bedrijven. Daarbij adviseert ze over beleid en faciliteert, waardoor mogelijkheden om elkaar goed te verstaan, gerealiseerd worden.

“Mijn ervaring is dat er zoveel mogelijk is als ik open en concreet communiceer over mijn gehoorverlies, als ik blijf zoeken naar oplossingen, samen werk en hulp vraag en onderweg ontspan.Zo ontstaat er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en komen er prachtige krachten, kansen en kwaliteiten tevoorschijn”. 

In haar werkzame leven zag ze 1000-den mensen voorbijkomen. Mensen uit heel verschillende culturen, sociale klassen en levensfasen met uiteenlopende vragen. Ze hadden allen gemeen dat ze te maken hadden met gehoorverlies en verder wilden. Wendelina kon hun helpen met haar kennis en ervaring en bood een vertrouwde, veilige omgeving voor groei.

 


 

HOORIDEE in de pers:

 

LEVEN EN WERKEN MET GEHOORVERLIES. HOE KAN HET WEL? (2020)
Door: Marjolijn Dekker.
Bij Wendelina Timmerman (59), oprichter van het bureau Hooridee, is het glas halfvol. Elk probleem of conflict is een uitnodiging om te bekijken hoe het wél kan.
Lees dit mooie interview uit Hoormij Magazine (december 2020) hier verder…

 

HOORIDEE EN LABFOORMAAT MASTERCLASS IN EARLINE (2015)
Audiciens kunnen zorgen voor optimale samenwerking ouder en kind
Verder lezen…

 

“NEEM ZELF VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DE COMMUNICATIE” (2012)
Lees hier meer tips:  Geregeld, no. 8, 2012, Hooridee
Prachtig interview door Eva Westerhoff in magazine van Stichting Tolknet

 

DOVE KWARTELS (2010)
Door: Paulien de Jong, Advisie – vakblad over mens, werk en inkomen – september 2010
200.000 Slechthorende werknemers.
Er is nog veel onbekendheid over slechthorendheid bij werknemers. Het gebrek aan kennis begeeft zich op alle fronten. Van een verkeerd gekozen gehoorapparaat tot een ongeschikte werkomgeving. Verandering begint bij openheid van de werknemer over zijn gehoorverlies. Als hij zijn omgeving goed informeert en betrekt zal hij beter kunnen participeren.
Verder lezen…

 

HOORIDEE WINT VIB-AWARD (2006)
Hoe Wendelina Timmerman de meest vrouwelijke ondernemer werd.
Voor de eerste keer is de regionale VIB Award uitgereikt voor de meest vrouwelijke ondernemer 2006. In een spannende eindstrijd gisteravond heeft Wendelina Timmerman van het Haarlemse bedrijf Hooridee de titel gewonnen. De beoordeling werd niet door een vakjury gedaan, maar door de aanwezige leden en gasten bij de eindejaarsbijeenkomst in Perron 3 van het Centraal Station Haarlem. Er waren in de afgelopen maanden maar liefst 13 ondernemers (10 vrouwen en 3 mannen) genomineerd. Anders dan bij ‘gewone’ wedstrijden is in deze verkiezing geen set van criteria opgesteld. Maar het werd wel duidelijk dat eigenschappen als inspiratie, intuïtie, rust en bescheidenheid vaak een rol speelden bij de nominaties. Elk lid van VIB kon iemand nomineren en hierbij de motivatie doorgeven. VIB Haarlem verenigt vrouwelijke ondernemers in de grote regio rondom Haarlem. De netwerkorganisatie bestaat zes jaar. De VIB Award is een initiatief van Joke Brandhorst-Portegies, secretaris van VIB. Het is de bedoeling dat de prijs elk jaar wordt uitgereikt.